Isnin, 17 Jun 2013

Malaysia Today - Your Source of Independent News


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Sumber Asal Berita :-

Malaysia Today - Your Source of Independent News


Golongan muda Cina tidak hormat Melayu sebab rasuah, kata Musa Hassan

Posted: 16 Jun 2013 03:34 PM PDT

Musa dilaporkan oleh akhbar Utusan Malaysia berkata apabila orang Melayu terlibat dalam rasuah, masyarakat Cina akan melihatnya sebagai satu bentuk pengkhianatan kerana menjual hak kepada orang lain.

"Generasi muda Cina membenci rasuah.

"Apabila orang Melayu rasuah, mereka mengganggap seperti menjual hak kepada orang lain dan akibatnya mereka tidak menghormati orang Melayu," kata Musa yang dipetik berkata dalam Utusan Malaysia di "Forum Rakyat:Melayu Islam Bersatu?" hujung minggu lalu.

Isu rasuah merupakan perkara pokok yang sentiasa menjadi permasalahan dalam pentadbiran kerajaan pemerintah Barisan Nasional (BN), kedudukan Indeks Persepsi Rasuah Malaysia (CPI) menurun untuk beberapa tahun kebelakangan ini, walaupun kedudukan Malaysia bertambah baik pada tahun 2012 menjadi negara ke-54 di dunia, indeks antarabangsa masih meletakkan Malaysia di bawah negara-negara Afrika seperti Rwanda (50) dan Botswana (30).

Baru-baru ini, seorang wanita  Cina telah ditahan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dengan kerjasama Jabatan Siasatan Jenayah Komersial PDRM kerana dikhuatiri telah menghina DYMM SPB Yang DiPertuan Agong di laman Facebook-nya.

Siasatan dijalankan di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan juga boleh didakwa dibawah Akta Hasutan 1948.

Keputusan pilihan raya umum ke-13 (PRU13) baru-baru ini juga turut dikaitkan dengan sokongan peningkatan sokongan pengundi Cina kepada pembangkang Pakatan Rakyat (PR) sehingga menyebabkan Barisan Nasional (BN) walaupun berjaya kekal sebagai kerajaan pusat, hanya memperoleh 133 kerusi Parlimen berbanding 140 pada Pilihan Raya 2008 lalu.

Malah, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak juga secara terbuka telah menyalahkan masyarakat Cina apabila menyifatkan keputusan PRU13 sebagai "Tsunami Cina" sejurus selepas berakhir pilihan raya.

READ MORE HERE

 

Anwar mengadu kepincangan p’raya kepada Presiden Indonesia

Posted: 16 Jun 2013 02:28 PM PDT

Laman web viva.co.id melaporkan Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) mengatakan perkara ini dalam pertemuan dengan Anwar di Bali tiga hari lalu.

Anwar mendakwa beliau bertemu SBY atas undangan Presiden Indonesia itu selain turut bertemu bekas Timbalan Presiden Indonesia, Jusuf Kalla (JK).

SBY menyatakan kepada Anwar, (beliau) tidak boleh mencampuri urusan dalam negeri Malaysia.

"Saya beritahu Presiden (SBY) bahawa isu kecurangan belum selesai, tidak (boleh) dibiarkan begitu saja," kata Anwar dalam sidang media di Jakarta semalam.

SBY berterima kasih

Anwar menjelaskan SBY berterima kasih kepadanya kerana menjelaskan perkembangan pilihan raya umum di negaranya.

Bagaimanapun, Presiden Indonesia itu memberitahu Anwar ingin mendapat keterangan terkini berkait kecurangan besar pilihan raya umum itu.

"Ini sudah rahsia umum makanya saya jelaskan kepada beliau. Indonesia sahabat saya, dulu dan sekarang," ujarnya.

Anwar menjelaskan jika menjadi pemimpin di Malaysia, beliau akan membaiki hubungan dengan Indonesia.

Manakala dalam pertemuan dengan JK, Anwar  menceritakan mengenai kesukaran yang dihadapinya selama ini.

Anwar mengatakan, sepanjang lima tahun menjadi Ketua Pembangkang di Parlmen, dia tidak diberi ruang satu minit pun untuk bercakap di depan media Malaysia.

READ MORE HERE

 

Kredit: www.malaysia-today.net

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Malaysia Today Online

Copyright 2010 All Rights Reserved