Jumaat, 15 November 2013

Malaysia Today - Your Source of Independent News


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Sumber Asal Berita :-

Malaysia Today - Your Source of Independent News


PAS tolak Shafee sebagai Peguam Negara

Posted: 14 Nov 2013 04:00 PM PST

Pada masa yang sama, ia turut mendesak agar Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail disiasat dan memberi penjelasan umum kepada rakyat berhubung dakwaan penyalahgunaan kuasa.

Timbalan Pengerusi II  Lajnah Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia PAS, Ahmad Zamri Asaad Khuzaimi dalam satu kenyataan berkata usaha ini dibuat oleh bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau mengibaratkan Mahathir sebagai jarum yang menyucuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menggantikan Gani dengan Shafee.

"Hubungan dan kaitan rapat beliau dengan pemimpin-pemimpin UMNO menjadikan Shafee tidak sesuai untuk menjawat jawatan penting dan strategik seperti Peguam Negara," kata Ahmad.

Kenyataan Ahmad timbul ekoran beberapa perkembangan mutakhir.

Pada Nov 1, bekas pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial menyaman Gani, bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dan 10 orang lain atas alasan bahawa Gani telah menyalahgunakan kuasa dan mendakwa dirinya dengan niat jahat enam tahun lalu.

Pada Nov 7, sebuah laman portal berita melaporkan bahawa Mahathir mengadakan pertemuan dengan Menteri Dalam Negeri Datuk Sri Ahmad Zahid Hamidi ekoran dakwaan bahawa Gani mengupah dua perisik CIA untuk bekerja di Jabatan Peguam Negara.

Sebelum itu, Mahathir berjumpa dengan bekas setiausaha politiknya Matthias Chang, bekas pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Datuk Mat Zain Ibrahim, Shafee dan Ramli untuk membincangkan kes salah guna kuasa Gani.

Ini termasuk pemalsuan bukti kes mata lebam (Ketua Pembangkang sekarang) Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1998, pemalsuan gambar dalam kes tuntutan Pulau Batu Putih, dan kes PKFZ membabitkan bekas pemimpin MCA, Tun Dr Ling Liong Sik.

READ MORE HERE

 

Pemimpin Umno desak Nurul Izzah dikenakan tindakan, kerana dedah 30 SB di London

Posted: 14 Nov 2013 10:31 AM PST

Ketua Umno Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee mahu tindakan tegas diambil terhadap mana-mana pemimpin politik yang sengaja membocorkan rahsia atau maklumat sulit strategi keselamatan demi menjaga kepentingan negara.

"Pembangkang di negara ini sanggup melakukan apa sahaja untuk meraih kuasa termasuk menjual maklumat atau membocorkan rahsia keselamatan negara kepada pihak berkepentingan.

"Pihak berkuasa harus menyiasat bagaimana Nurul Izzah tahu maklumat tersebut dan apa motifnya mendedahkan kepada umum sedangkan perkara itu adalah rahsia strategi keselamatan negara," katanya dipetik daripada blog Umno Cheras.

Read more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pemimpin-umno-desak-nurul-izzah-dikenakan-tindakan-kerana-dedah-30-sb-di-lo 

Kredit: www.malaysia-today.net

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Malaysia Today Online

Copyright 2010 All Rights Reserved