Selasa, 10 Disember 2013

Malaysia Today - Your Source of Independent News


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Sumber Asal Berita :-

Malaysia Today - Your Source of Independent News


Harun Din orang nombor dua dalam PAS, kata Mat Sabu

Posted: 09 Dec 2013 04:44 PM PST

"Di dalam PAS, jawatan tertinggi adalah Mursyidul Am yang dipegang oleh Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. Manakala jawatan kedua tertinggi adalah Tuan Guru Datuk Harun Din," katanya.

"Peguam masih lagi kaji tindakan susulan yang akan dilakukan. Kita tunggu dulu pendedahan dia," katanya merujuk kepada Ahmad Zahid.

Dalam Perhimpunan Agung Umno (PAU) Sabtu lalu, Menteri Dalam Negeri tidak menyebut nama Mohamad Sabu ketika mendakwa ada pemimpin nombor dua PAS menganut fahaman syiah.

Bagaimanapun, Mat Sabu tidak gentar dengan kenyataan Zahid Hamidi untuk mendedahkan bukti secara terperinci mengenai pemimpin PAS yang terlibat dengan fahaman Syiah.

Timbalan Presiden PAS itu berkata, beliau sudah biasa dengan tuduhan seumpama itu termasuk ketika pemilihan parti Islam itu baru-baru ini.

"Umur saya sudah 59, kalau terpaksa habiskan sisa-sisa hidup saya naik turun mahkamah dan masuk penjara, saya akan hadapi," katanya.

Mohamad berkata, sejak menyertai PAS pada awal 1980-an, beliau sudah biasa dipenjarakan termasuk dua kali ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada 1984 dan semasa Operasi Lalang pada 1987.

Semalam, Zahid berkata, beberapa bukti bahawa pemimpin PAS terlibat dengan fahaman Syiah akan diterangkan secara terperinci dalam satu sidang akhbar khas dalam masa terdekat.

Katanya, sidang akhbar itu akan diketuai Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri (KDN), Datuk Seri Abdul Rahim Mohamad Radzi serta pegawainya.

Sehubungan itu, katanya, pemimpin yang didakwa terlibat itu tidak perlu takut atau menafikan penglibatannya dalam fahaman Syiah.

"Kenapa dia takut. Kalau pegawai saya tunjukkan bukti dia nak cakap apa?

"Salah satu elemen orang Syiah ialah berpura-pura," katanya pada sidang akhbar selepas menghadiri perhimpunan bulanan KDN di Putrajaya, semalam.

Zahid berkata, kerajaan tidak mahu umat Islam berpecah-belah seperti negara lain hanya kerana fahaman mazhab berbeza.

Dalam perkembangan lain., Pas mencabar Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk mendedahkan bukti keterlibatan pemimpin parti itu yang didakwa mengamalkan ajaran Syiah.

Ahli Jawatankuasa Kerja (AJK) Pas Pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz berkata, tindakan menteri berkenaan yang dikatakan bakal mendedahkan bukti didakwa hanya sekadar mainan mahu mendapatkan sokongan politik.

"Berdasarkan pemantauan, tiada seorang pemimpin Pas terlibat dengan Syiah dan kami telah pun membuat penafian berhubung perkara ini."Ia hanya spekulasi pihak luar yang khabar angin untuk mereka dan juga Umno sahaja. Jika KDN ada bukti, sila buktikan, jangan hanya bermain politik sebegini" katanya.

READ MORE HERE

 

Isu Syiah: AJK PAS Pusat mengalukan tindakan terhadap Mat Sabu

Posted: 08 Dec 2013 08:29 PM PST

"Saya mengalu-alukan tindakan JAKIM, PDRM dan lain-lain agensi terhadap 'Mat Sabu' sekiranya benar beliau adalah penganut Syiah.

"Syiah adalah ajaran yang diharamkan untuk dikembangkan di negara ini. Secara rasmi, ajaran di Malaysia adalah Ahli Sunnah Wal Jamaah dan majoriti umat Islam di negara ini adalah penganut mazhab Syafie," katanya dalam kenyataan pada Isnin.

Bagaimanapun beliau menyifatkan langkah Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Zahid Hamidi untuk 'menuduh' Mat Sabu sebagai Syiah adalah suatu langkah politik yang terdesak untuk memerangkap PAS.

"Disebut pula dalam Perhimpunan Agung UMNO, platform buat pemimpin UMNO melepaskan kemarahan terhadap musuh politik mereka. Ia jugalah pentas mereka menunjukkan jagoan mereka di hadapan ahli dan perwakilan mereka, seolah-olah merekalah wira umat yang layak disanjung sepanjang zaman," kata Riduan.

Selain itu, beliau turut menyokong tindak balas Mat Sabu untuk menyaman Ahmad Zahid  baginya tuduhan seperti itu amat keterlaluan dan memalukan PAS.

Katanya tuduhan tersebut telah melukakan hati berjuta ahli serta penyokong PAS di seluruh negara.

"Jika niat beliau untuk menjatuhkan reputasi dan maruah PAS di hadapan umat Islam, beliau tersilap langkah dan salah percaturan. Mungkin juga tuduhan beliau bakal memakan diri beliau sendiri," katanya lagi.

Menurut Riduan, sudah tiba masanya untuk Mat Sabu tampil membersihkan dirinya dari dilabel sebagai penganut serta membuktikan bahawa beliau adalah seorang Ahli Sunnah Wal Jamaah yang berpegang kepada mazhab Shafie.

"Mahkamah adalah penentunya dan selepas ini, tiada lagi tohmahan liar menuduh tanpa fakta dan bukti yang sahih berlegar di kalangan masyarakat," jelasnya.

Dalam pada itu beliau mempertahankan partinya yang disifatkannya sering menjadi sasaran fitnah dan tohmahan oleh parti-parti lawan, termasuk tindakan keras terhadap para pemimpinnya.

Beliau juga menegaskan bahawa PAS sentiasa berpaksikan pegangan mereka kepada ajaran Sunnah Wal Jamaah dan menjadikan mazhab Shafie sebagai sandaran mereka.

Menurutnya, perkara itu merupakan asas perjuangan Islam yang didokong oleh PAS serta menegakkan ajaran Islam berpandukan Al Quran dan Sunnah sebagai dasar perjuangan yang tidak pernah berubah.

"Justeru tidak ada yang pelik dalam perjuangan PAS. PAS tidak sesekali membenarkan mazhab Syiah menular dalam diri pendokongnya apatah lagi ia dianuti oleh pemimpin tertingginya.

"PAS memiliki barisan kepimpinan Majlis Syura Ulama yang memandu PAS berdasarkan hukum Islam seperti yang termaktub dalam Al Quran, Sunnah, Ijma' dan Qias serta melalui perlembagaan PAS. PAS juga memiliki Dewan Ulama sebagai sayap kanan yang bertanggungjawab menjaga PAS agar sentiasa berada dalam orbitnya," tambahnya lagi.

Ahmad Zahid pada Sabtu lalu, meminta Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengambil tindakan ke atas Mat Sabu yang didakwanya pengikut ajaran Syiah.

 
Kredit: www.malaysia-today.net

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Malaysia Today Online

Copyright 2010 All Rights Reserved