Isnin, 2 September 2013

Malaysia Today - Your Source of Independent News


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Sumber Asal Berita :-

Malaysia Today - Your Source of Independent News


Hishamuddin Rais yakin kerajaan perpaduan jadi kenyataan

Posted: 01 Sep 2013 04:05 PM PDT

"Saya positif, ia akan berlaku," katanya kepada The Malaysian Insider ketika bertemu dengannya, pagi ini.

Asia Sentinel sebelum ini melaporkan, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengesahkan kepada mereka, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menawarkan pembentukan kerajaan perpaduan dengannya.

Dalam ucapannya sempena Hari Kemerdekaan negara pada 30 Ogos lalu, Anwar berkata, walaupun pihaknya tidak bersetuju dengan cara pengendalian pilihan raya lalu, tetapi pihaknya sedia untuk bertemu dengan Najib bagi membincangkan segala masalah negara.

Sehubungan iu, Anwar turut menggesa pertemuan segera diadakan antara Pakatan Rakyat (PR) dan Barisan Nasional (BN).

"Titik pertemuan BN dan PR perlu segera dicari bagi menyelamatkan negara di samping menyeru melupakan kesalahan masing-masing sempena hari kemerdekaan negara," katanya pada satu sidang media di Ibu Pejabat PKR di Petaling Jaya, minggu lalu.

Namun, Anwar menegaskan dalam majlis itu, ia tidak ada kaitan dengan isu kerajaan perpaduan.

Hishamuddin yang juga penulis berkata, kenyataan Anwar itu jika dibaca daripada yang tersirat bermaksud ke arah menubuhkan kerajaan perpaduan.

Katanya, walaupun ramai aktivis sepertinya tidak akan bersetuju dengan pendekatan ini, beliau tidak akan menentangnya.

"Saya yakin mereka akan marah dengan tindakan ini kerana ia tidak akan menyebabkan perubahan struktur yang kita mahu. Ia akan hanya berlaku perubahan menggunakan 'gincu dan bedak' sahaja.

"Tetapi ini adalah salah satu proses dalam pematangan kepada sebuah negara dan saya faham keperluan kepada perkara ini," katanya.

READ MORE HERE

 

Rakyat ‘suspects everybody and trust nobody’

Posted: 01 Sep 2013 04:01 PM PDT

Dengan cara itu maka ia bermakna membawa rakyat sekali bersama-sama untuk mengambil keputusan besar itu dan jika hasilnya tidak sebaik mana pun, rakyat akan menerima beban kegagalan itu. Rakyat akan merasakan yang mereka dibawa bersama dalam mengambil satu-satu keputusan besar itu.

Ia tentu lebih baik daripada berunding antara dua orang yang sedang dalam keadaan terdesak dan mahukan rakyat menerima sahaja apa yang mereka berdua putuskan. Berunding cara terbuka ini yang sebaik-baik cadangan daripada perundingan yang dilakukan dalam semak atau di sebalik bukit yang tidak diketahui umum.

Berunding dalam gelap ini, walaupun berdua sahaja mereka akan ditemankan oleh pihak ketiga, iaitu syaitan dan iblis. Syaitan dan iblis akan sentiasa menghasut untuk mempengaruhi segala keputusan mengikut kemahuan batil yang menguasai diri mereka yang berunding itu. Jika dilakukan perundingan hanya berdua sahaja, maka pihak ketiga yang tidak nampak di pandang mata itu akan menghasut sesama mereka berdua sebelum sebarang keputusan diambil.

Iblis dan syaitan akan menasihatkan mereka berdua untuk bersetuju bagi menutup kesalahan mereka kepada rakyat. Iblis dan syaitan akan menutupi segala kesalahan mereka (jika ada) daripada pengetahuan rakyat yang sebenar-benarnya empunya kepada negara dan hartanya sekali. Dua orang yang dihasut iblis dan syaitan itu akan digerakan oleh pengaruh batil itu untuk berjanji melindungi masalah masing-masing dari pengetahuan rakyat khususnya kepada ahli parti masing-masing.

Maka perundingan secara terbuka itu tentu di Dewan Parlimen premis yang paling sesuai untuk matlamat perpaduan itu. Berunding secara terbuka itu akan dapat menyelesaikan masalah rakyat sekali. Jika mereka berunding dalam semak dan belukar mereka akan hanya menumpukan kepada menyelesaikan masalah peribadi mereka sahaja.

Rakyat akan bertanya kepada Najib, sudahkah perundingan itu dipersetujui komponen BN sebelum berunding? Bagitu juga bagi Anwar, sudahkah PAS dan DAP dimaklumkan dan mendapat persetujuan mereka? Rakyat  tidak boleh dibohongi lagi kerana mereka (rakyat) sudah mengenali siapa mereka yang sedang dalam perundingan itu.

Rakyat mampu bersama memberikan input terhadap isu yang dikatakan sebagai isu penting untuk dibincangkan dan tidak akan hanya tertumpu untuk mengatur siapa yang menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri pertama dan kedua misalnya.

READ MORE HERE

 

Anwar lebih disanjung jika terus melawan

Posted: 01 Sep 2013 03:58 PM PDT

Sementara tawaran Anwar itu disambut dingin kebanyakan pemimpin Umno dengan ada yang mempertikaikan niat dan tujuannya manakala ada pula yang mahu cadangan dialog itu dibawa ke Parlimen, Najib sehingga ini masih lagi berdiam diri mengenainya.

Anwar pula, sebagaimana pendirian awalnya, kekal bahawa dialog itu semata-mata membincangkan isu kepentingan rakyat dan negara seperti mengenai agama, kaum, keselamatan dan ekonomi serta menolak sama-sekali menjurus ke arah penubuhan kerajaan perpaduan.

Namun pendirian kebanyakan pemimpin Umno yang menolak tawaran Anwar itu menampakkan kebimbangan mereka terhadap kerjasama Najib dengan Anwar dan juga penubuhan kerajaan perpaduan yang mungkin akan terlaksana kiranya dialog itu menjadi kenyataan.

Di pihak Pas dan DAP pula, mereka juga nampaknya tidak memberi respon dan keghairahan terhadap tawaran dialog yang diusulkan Anwar itu. Pimpinan kedua-dua parti itu belum lagi memberi sebarang kenyataan atau ulasan, baik mengalu-alukan atau pun menolak cadangan Anwar itu walaupun ia dibuat atas nama Pakatan Rakyat.

Mungkin Pas dan DAP mahu berhati-hati dan tidak mahu terjebak dalam percaturan yang masih belum diketahui siapa untung dan siapa ruginya ini.

Tetapi usul atau tawaran yang dibuat Anwar kepada Najib ini, walaupun atas nama menyuburkan amalan demokrasi dan demi kepentingan rakyat dan negara, ia sedikit-sebanyak mencalarkan keteguhan perjuangan Anwar selama ini dan membuatkan ramai orang mulai curiga terhadapnya.

Sesudah 15 tahun melakar tanda aras baru dalam politik Malaysia sejak dipecat pada 2 September 1998, terutama dengan merangsang kebangkitan anak muda serta menimbulkan kesedaran mengenai pelbagai aspek dalam kepimpinan dan kenegaraan, ramai yang mengharapkan Anwar tidak cepat mengalah dan meneruskan apa yang diasaskannya itu.

Slogan reformasi, perubahan, lawan tetap lawan dan sebagainya yang sering menjadi basahan bibir Anwar selama ini sebenarnya masih diperlukan lagi.

Walaupun usaha menubuhkan kerajaan masih belum berhasil tetapi dengan peningkatan kejayaan PR yang jelas ketara sejak 2008 manakala dalam pilihanraya 2013 pula hanya kekurangan 23 kerusi tetapi berjaya mendapatkan majoriti hampir 52 peratus sokongan rakyat, masa depan Anwar dan PR dipercayai lebih cerah dalam pilihanraya empat atau lima tahun lagi.

READ MORE HERE

 

Pemuda PAS ragui cadangan Anwar

Posted: 01 Sep 2013 03:47 PM PDT

Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) Dr Raja Ahmad Al-Hiss berkata, Anwar perlu merujuk sebarang keputusan dengan Majlis Presiden Pakatan Rakyat sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan untuk bertemu dengan BN.

"DPPM merasa musykil mengapa Datuk Seri Anwar begitu beriya-iya mengajak kerajaan berbincang sedangkan sebelum ini begitu teruk Presiden PAS dan pimpinan PAS yang lain dihentam ketika cadangan mengajak kerajaan BN mengadakan perbincangan?

"Dalam hal ini, DPPM sekadar mengingatkan Datuk Seri Anwar agar berhati-hati dalam permainan politik musuh

"Apa yang dibimbangkan adalah beliau terperangkap dengan politik individu atau segolongan mereka yang berkepentingan," katanya dalam kenyataan hari ini.

Anwar dalam perutusan sempena Hari Kemerdekaan ke-56 minggu lalu memberi tawaran kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya segera mengadakan rundingan meja bulat antara kerajaan BN dan Pakatan Rakyat bagi membincangkan isu semasa yang semakin kritikal.

Antaranya isu perpecahan perkauman, peningkatan jenayah, defisit fiskal ekonomi dan eksploitasi hal-hal keagamaan.

Beliau turut menyatakan kesediaan untuk mengenepikan perbezaan dan persengketaan keputusan pilihanraya umum lalu (PRU13) demi masa depan negara.

READ MORE HERE

 

Sudah ada akhbar yang takut kepada Ku Li

Posted: 01 Sep 2013 03:42 PM PDT

Apa motif akhbar itu menyiarkan berita "Jawatan Ketua UMNO Gua Musang disandang Ku Li dicabar " pada hari ini sedangkan pada Jumaat lalu Bernama sudah melaporkan Ku Li tidak akan mempertahankan jawatan Ketua Bahagian.

Nampak sangat akhbar ini ada motif nak memalukan Ku Li sedangkan Ku Li dalam laporan Bernama pada hari Jumaat lalu telah mengatakan , "Sudah sampai masanya untuk saya berundur dan carilah pemimpin baharu yang lebih jujur dan adil dalam memberi khidmat kepada rakyat".

Akhbar arus perdana itu melaporkan Ku Li yang menyandang jawatan itu sejak 51 tahun lalu akan dicabar pada pemilihan parti itu Oktober ini.

Akhbar itu menulis menurut sumber, nama yang disebut-sebut akan bertanding merebut jawatan itu adalah Ketua Pemuda UMNO Gua Musang sendiri iaitu Datuk Bazlan Baharuddin dan beberapa nama lain.

Sumber tersebut berkata, pemilihan kali ini adalah platform terbaik untuk mana-mana pemimpin muda menampilkan diri selaras dengan hasrat ahli akar umbi UMNO sendiri yang mahu melihat lebih ramai pemimpin muda diangkat naik.

Selain itu, sumber tersebut turut memaklumkan bahawa seorang bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di daerah itu akan turut mencabar jawatan Timbalan Ketua UMNO Bahagian yang kini disandang oleh ADUN Nenggiri, Mat Yusoff Abdul Ghani.

Nampak sangat editor akhbar itu tidak membaca berita Bernama Jumaat lalu kerana masih lagi menyiarkan berita yang out of date. Buat malu sahaja akhbar arus perdana itu.

Bernama melaporkan bahawa PRU13 lalu adalah yang terakhir baginya tetapi beliau masih meneruskan khidmat kepada penduduk di kawasan itu sehingga ada pemimpin baharu yang dapat menggantikannya.

READ MORE HERE

 

Kredit: www.malaysia-today.net

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Malaysia Today Online

Copyright 2010 All Rights Reserved