Jumaat, 9 Ogos 2013

Malaysia Today - Your Source of Independent News


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Sumber Asal Berita :-

Malaysia Today - Your Source of Independent News


Apa Cina mahu dan mengapa kita tidak akan ‘balik’ ke China

Posted: 08 Aug 2013 12:45 PM PDT

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRLbEWoNT9CuifPHa25uzxF5MI7pCJFiSt7sKj-L-I_FP8ib7oPjA 

Soalannya sekarang adalah sekiranya kita tidak ingin meninggal di China dan kita juga tidak ingin berhijrah ke negara lain yang lebih maju, apakah sebabnya orang Cina seolah-olahnya hanya tahu mengadu tidak terhenti-henti tentang negara ini walaupun kita rasa ia bukan negara yang buruk? 

Carol Ng

Salam sejahtera saya ucapkan kepada semua warganegara Malaysia yang menyambut bulan Syawal yang mulia ini. Terlebih dahulu saya ingin dengan tulus ikhlas mengucapkan Selamat Hari Raya kepada kamu dan seisi keluarga kamu.

Saya merupakan salah satu warganegara Malaysia berbangsa Cina yang telah membesar dan belajar di sekolah Melayu dan lebih fasih berbicara dalam Bahasa Melayu berbanding dengan Bahasa Cina. Saya mohon waktu sebentar kamu kerana saya ingin cuba menjelaskan satu pertanyaan yang saya rasa begitu pelik. Apa Cina mahu? Kita juga diberitahu untuk kembali ke China, manakala rakan-rakan India kita diberitahu untuk kembali ke India.

Ini adalah percubaan saya untuk menjawab soalan ini yang nampaknya sangat sukar difahami, dan saya juga ingin menerangkan apakah sebabnya pada umumnya orang Cina di Malaysia tidak mau pergi ke negara China. Oleh sebab kita sentiasa memberitahu seluruh dunia bahawa Malaysia adalah sebuah negara berbilang kaum yang harmoni dan bertolak ansur, saya berharap anda akan dapat membaca ini dengan hati dan minda yang terbuka dan tidak membuat anggapan terhadap niat sebenar saya hanya kerana bangsa saya.

 

Saya juga akan mengutuk beberapa tingkah laku kebanyakan orang Cina, yang saya tidak takut untuk mengkritik kerana saya percaya bahawa ia adalah penting untuk mengakui apabila kaum kita sendiri sedang melakukan sesuatu yang salah.... Bagi saya, untuk menjadi orang yang berhemah tinggi, kita tidak harus menutup mata terhadap perbuatan yang tidak betul atau adil, semata-mata atas sebab kita ingin menlindungi orang daripada kaum yang sama dengan kita.

Negara China memang sekarang diketahui di seluruh dunia sebagai negara yang sedang membangun dengan cepat dan berteknologi canggih. Tetapi negara ini juga ada banyak keburukannya. Negara China dikendalikan oleh diktator, tidak ada kebebasan bersuara, dan terdapat sekatan berat terhadap penggunaan internet, akhbar, kebebasan beragama, dan kebebasan berhimpun. Terdapat perbezaan yang besar antara kaya dan miskin di China, ketidakadilan sosial yang tinggi dan rakyatnya berperangai begitu acuh tidak acuh sehingga walaupun terdapat anak kecil yang tercedera dan hampir mati di jalan raya, mereka tidak peduli untuk membantunya.

Sebenarnya, semua masalah yang orang Cina di Malaysia tidak suka di negara ini, adalah jauh lebih teruk lagi di China. Bagi rakan berbangsa India kita, keadaannya lebih kurang sama di negara India. Memang tidak masuk akal untuk pergi ke negara-negara ini di mana kehidupan kita akan menjadi lebih sukar, terutamanya kerana ramai orang Cina dan India di Malaysia memang tidak pernah sekalipun melangkah satu kaki pada tanah 'negara asal' kita.  Kalau kita berhijrah ke mana-mana, kita lebih suka pergi ke Singapura, Amerika, Australia, United Kingdom, negara-negara yang mungkin tidak sempurna, tetapi terdapat lebih banyak kebebasan, gaji yang lebih tinggi dan peluang yang tinggi untuk menikmati kehidupan yang lebih selesa dan aman.

Tetapi bagi ramai warganegara Malaysia berbangsa Cina dan India, kita lebih suka tinggal di negara ini. Sebab-sebabnya tidak sukar difahami. Kebanyakan kenangan gembira kita adalah di negera ini, dan rakan-rakan dan keluarga kita yang tersayang juga di sini. Seperti yang saya tahu, orang Melayu memang sangat mementingkan keluarga dan ini adalah satu perkara yang baik. Jadi ia tidak seharusnya sukar untuk memahami bahawa orang Cina seperti saya tidak mahu meninggalkan orang tua saya berseorangan di negara ini, dan tidak ingin orang tua kita dibawa ke negara lain kerana mereka terlalu tua untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan di negara baru. Kita juga suka tinggal di Malaysia sebab memang tidak boleh dinafikan makanan Malaysia adalah antara yang terbaik di dunia.

Soalannya sekarang adalah sekiranya kita tidak ingin meninggal di China dan kita juga tidak ingin berhijrah ke negara lain yang lebih maju, apakah sebabnya orang Cina seolah-olahnya hanya tahu mengadu tidak terhenti-henti tentang negara ini walaupun kita rasa ia bukan negara yang buruk? Sebab-sebabnya dirumuskan seperti berikut:

1) Kami mahu menunjukkan kepada seluruh dunia betapa berjayanya negara kita berbanding dengan negara orang lain
2) Kita mahu rasa berbangga terhadap hasil daripada kerja yang kita usahakan, bukan menerima wang tanpa apa-apa usaha
3) Kami mahu masa depan yang cerah untuk anak-anak kita
Dan sekiranya pada akhirnya kerajaan kita tidak memberikan kita apa yang disenaraikan di atas, walaupun kita merupakan warga negara yang sama selama 55 tahun, maka kita pun masih boleh dibiarkan untuk hidup tanpa sokongan kerajaan, tetapi sekurang-kurangnya,
4) Kami mahu kebebasan untuk melaksanakan tradisi dan kepercayaan kita tanpa cara hidup kita diganggu oleh orang lain

Setiap Tahun Baru Cina, ibu bapa Cina memang sangat suka membandingkan kanak-kanak mereka dengan anak orang Cina yang lain. Mereka ingin tahu sama ada anak mereka telah mencapai keputusan peperiksaan sekolah yang lebih tinggi, atau berkerja dalam bidang yang lebih berprestasi. Anak yang menjadi doktor, atau peguam atau akauntan...ibubapa kepada anak itulah yang sangat berbangga. Bagi anak lain yang tidak begitu berjaya dalam kehidupan, anak itulah yang akan dikutuk oleh ibubapa mereka.

 

Saya pun mengakui bahawa kebanyakan orang Cina bercakap dengan cara kasar, seperti orang menjerit-jerit menjual barang di pasar. Ibubapa kaum Cina tidak teragak-agak untuk mengutuk anak sendiri supaya menjadi orang lebih baik, akan tetapi jika anak-anak mereka telah melakukan sesuatu yang baik, ibu bapa Cina jarang memuji mereka walaupun mereka bangga. Itulah budaya dan cara pemikiran kebanyakan orang Cina yang sangat berlainan dengan budaya orang Melayu, yang saya tahu selalu diajar supaya bertingkah laku dengan lemah-lembut dan berterima kasih.

 

Budaya suka kutuk-mengutuk ini memang menjengkelkan bagi kanak-kanak Cina, tetapi kita tahu tujuannnya adalah untuk menggalakkan kita untuk menjadi orang yang boleh berdaya saing. Walaupun ibubapa kaum Cina sering mengkritik anak mereka sendiri dan kurang meluahkan kasih sayang mereka, itu bukan bermaksud mereka tidak menyayangi anak mereka. Mereka menunjukkan kasih sayang melalui tindakan mereka, bukan perkataan mereka.

 

Cara pemikiran orang Cina ini adalah sama terhadap negara Malaysia. Orang Cina tahu ia adalah sebuah negara yang baik. Tetapi apabila kita melihat negara-negara lain yang mempunyai ekonomi yang lebih kukuh dan lebih kaya, kita tahu Malaysia boleh menjadi sebuah negara yang lebih baik. Malaysia sangat kaya dengan sumber semula jadi, yang apabila diuruskan dengan baik, akan membantu Malaysia membangun dengan cepat. Namun apabila kita melawat negara kecil itu yang bersebelahan dengan kita, kita perlu membayar dua kali ganda harga untuk barang yang sama. KDNK Singapura berada di kedudukan antara pangkat 5 teratas di dunia, tetapi KDNK Malaysia pulak berada di bawah kedudukan ke-55. Bagaimanalah boleh jadi begini? Kenapa walaupun kita sangat kaya dengan sumber semulajadi, negara Malaysia masih sangat kurang maju dan ekonomi kita lebih lemah berbanding dengan jiran kita yang kecil? Atas sebab inilah orang Cina merungut dan mengkritik pemimpin negara kita, kerana kita sebenarnya mengasihi negara ini dan mahu negara Malaysia untuk menjadi lebih baik daripada Singapura.


Orang Cina juga suka berbangga apabila kita memberitahu orang bahawa pencapaian kita adalah melalui kerja keras kita sendiri. Sekiranya seorang Cina tidak bekerja dan hanya menerima wang dari tempat lain, kita mungkin berfikir bahawa mereka bernasib baik, tetapi kita tidak akan menghormati orang seperti itu kerana kita berfikiran bahawa mereka tidak menyumbang kepada masyarakat. Ini adalah sebahagian sebabnya mengapa kaum Cina tidak suka akan pemberian sokongan kewangan seperti BR1M. Tidak ada kebanggaan untuk kita daripada penerimaan wang tanpa bekerja. Inilah sebabnya orang Cina begitu benci terhadap rasuah kerana orang yang menerima rasuah mendapatkan wang tanpa apa-apa usaha. Kami berasa lebih sakit hati apabila kita tahu wang rasuah itu pada asalnya merupakan wang kita yang kita dapat daripada kerja dan usaha kita sendiri. Malah, di negara China, rasuah begitu dibenci sehingga pegawai yang ditangkap menerima rasuah akan dihukum mati.

 

Sebab yang lain mengapa kita suka kepada sokongan seperti BR1M adalah kerana pemberian kewangan tidak merupakan bentuk pendapatan yang lestari. Dalam keadaan kos hidup yang tinggi sekarang, wang itu akan digunakan dalam sekelip mata dan tidak ada jaminan bahawa ia akan berterusan, jadi apakah faedahnya yang berkekalan apabila sokongan itu dihentikan? Ia bukan satu faedah yang berjangka panjang untuk generasi yang akan datang, bukan sahaja untuk anak orang Cina tetapi termasuk semua anak Malaysia. Bagi kaum Cina, memang begitu penting bagi kita untuk memastikan masa depan yang cerah untuk anak-anak kita, sehingga ramai ibu bapa kaum Cina sanggup hidup miskin dan berjimat cermat sepanjang hidup mereka hanya untuk memastikan anak-anak mereka mendapat pendidikan yang baik dan berjaya apabila susah dewasa.

 

Bagi kaum Cina, sokongan yang ada faedah jangka waktu panjang adalah dalam bentuk pemberian biasiswa kepada anak-anak kami yang pintar, kerana anak-anak itu yang pintar akan kemudiannya dapat menyumbang lebih banyak kepada negara. Orang Cina tidak akan meminta untuk pemberian biasiswa kepada anak Cina yang tidak mendapat keputusan sekolah yang baik, kerana kita berpendapat bahawa kalau seseorang itu tidak boleh belajar, dia tidak seharusnya layak mendapat biasiswa. Kami hanya mengeluh apabila terdapat pelajar yang berprestasi tinggi dalam pelajaran mereka, tetapi masih tidak mendapat biasiswa daripada kerajaan hanya atas sebab mereka bukan daripada bangsa tertentu.

 

Faedah jangka panjang untuk generasi akan datang seharusnya juga termasuk kos sara hidup yang rendah. Itulah sebabnya kita sentiasa mengadu bahawa kos sara hidup, perumahan, pengangkutan dan barang keperluan hidup semua semakin meningkat tetapi gaji orang biasa tidak meningkat. Ini bukan masa depan yang mampan untuk anak-anak kita, bukan sahaja untuk anak orang Cina tetapi untuk semua anak orang Malaysia. Yang lebih malang lagi merupakan keadaan hidup rakyat yang tinggal di Sabah dan Sarawak, yang masih kurang maju dan rakyat di situ begitu kurang berpendidikan. Dengan begitu banyak sumber semula jadi, kedua-dua negeri termiskin harus jauh lebih maju dan lebih kaya daripada sekarang. Jadi siapakah yang paling menikmati keuntungan yang diperolahi daripada sumber-sumber semulajadi negara kita, manakala rakyat di Semenanjung menampung kos yang tinggi setiap hari dan kebanyakan rakyat di Malaysia Timur, termasuk kaum Melayu, tidak pernah menyentuh telefon bimbit atau komputer dan tidak mengetahui apa-apa yang berlaku di dunia luar dari kampung mereka?

 

Orang Cina juga benar-benar suka wang. Kita suka wang begitu banyak sekali sehingga di sesetengah negara Barat, manakala kedai-kedai tempatan semua ditutup pada pukul 5 atau 6pm atau penduduk tempatan sedang mogok untuk menuntut hak-hak buruh yang lebih baik, orang yang membuka kedai sehingga lewat malam itu kebanyakkannya Cina yang gila suka wang. Begitu juga di Malaysia, pada akhirnya jika kita tidak diberikan apa-apa hak yang sepatutnya diberikan sebagai rakyat Malaysia, kita masih boleh berkelakuan seperti orang Cina di negara-negara lain di mana mereka bukan warganegara.... hanya membuat kerja atau perniagaan kami secara senyap-senyap (hanya mengadu sesama diri, seperti biasalah untuk kita) sambil mengikuti tradisi dan kepercayaan kita, dan inilah cukup untuk kita.

Akan tetapi, kita rasa hairan, kenapalah terdapat orang di negara ini yang tidak boleh membiarkan kita untuk melaksanakan cara dan ajaran agama kita? Alkitab kita, yang dicetak dengan wang kita dan ditujukan untuk penggunaan rakan Kristian kita sahaja, itupun mau dibakar. Bagi rakan-rakan India kami, mereka juga tidak boleh dibiarkan oleh sekumpulan orang yang seolah-olah tidak boleh menahan perasaan benci mereka, apabila mereka membuang kepala haiwan yang disembah oleh orang Hindu di hadapan kuil mereka.

Saya hairan, kerana semasa saya membesar di negara ini, saya melihat rakan-rakan Melayu saya yang bertekad untuk bangun awal setiap pagi untuk bersolat, lagipun pada bulan Ramadhan di mana mereka perlu menahan diri daripada makanan, minuman dan segala jenis nafsu untuk lebih daripada setengah hari. Saya telah belajar untuk menghormati kaum Melayu yang mempunyai iman yang kuat untuk menahan nafsu selama satu bulan, dan seperti yang saya faham tentang ajaran Islam, nafsu yang harus ditahan ini termasuk perasaan yang tidak baik seperti perasaan benci.

Tetapi alasan daripada pihak yang ingin membakar Alkitab kita, dan yang tidak bersopan kepada haiwan yang disembah oleh rakan-rakan Hindu kita, adalah bahawa kaum Melayu akan mudah dikelirukan oleh ajaran agama kaum yang lain. Adalah memang benar bahawa kaum Melayu tidak mempunyai iman yang kuat seperti yang dianggap saya? Pada pendapat saya, alasan ini seolah-olah memandang rendah terhadap kebolehan orang Melayu sendiri, kerana ia seperti pengakuan bahawa semua orang beragama Islam di Malaysia tidak mempunyai iman yang kuat, dan iman ini selalu perlu dilindungi daripada unsur-unsur agama lain.

Walaupun sesetengah pihak sibuk membantah dan membuat laporan polis terhadap sesiapa individu yang mereka anggap sebagai ancaman kepada bangsa atau agama mereka, kebanyakan orang Cina hanya tahu mengadu antara satu sama lain dan terus melakukan pekerjaan kami. Satu contoh insiden yang paling ketara menunjukkan sifat orang Cina ini adalah apabila blogger Papagomo membuat cadangan yang amat menakutkan supaya "...orang Melayu bangkit merusuh dan membunuh semua Cina keparat" dan "...sembelih Cina macam babi", tetapi orang Cina tidak membuat apa-apa selain daripada mengadu sesama sendiri, seolah-olah kita tidak peduli terhadap ancamannya. Pengadu utama, Jamilah Baharuddin, yang membuat laporan polis terhadap si Papagomo ini adalah ironinya bukan seorang Cina!

Realitinya adalah orang Cina membentuk kaum yang terbesar di seluruh dunia, iaitu 20% daripada seluruh penduduk di dunia. Bersama-sama dengan kaum India, yang juga merupakan salah satu daripada kaum terbesar di dunia, kita boleh bersama-sama menguasai seluruh dunia jika kita mahu. Tetapi sila perhatikan negara-negara lain dan lihat dengan mata sendiri jika kaum Cina telah pergi ke mana-mana negara dan menuntut ketuanan ke atas kaum majoriti di situ?

Orang Cina telah menjadikan kaum kita sebagai minoriti di setiap negara yang kita pergi, dan orang Cina cukup gembira selagi kita mempunyai kebebasan untuk mengamalkan cara hidup kita dan peluang yang baik untuk kejayaan ekonomi kita. Di negara ini, orang Cina membentuk 23% daripada penduduk Malaysia dan India lebih kurang hanya 7%. Adakah termasuk akal untuk menyatakan bahawa kita akan menjadi ancaman kepada bangsa Melayu yang membentuk lebih daripada 60% penduduk di negara ini, di mana kebanyakan pemimpin utama di negara ini merupakan orang Melayu, termasuk pemimpin parti pemerintah maupun pembangkang, yang pasti akan mempertahankan hak Melayu kerana hak ini sudah termaktub di dalam perlembagaan negara kita?

Pada hakikatnya, kaum yang paling berkuasa di negara ini bukan orang Cina atau orang India, tetapi orang Melayu. Satu-satunya bangsa yang mempunyai kuasa tertinggi mengundi untuk menuntut perubahan di negara ini adalah orang Melayu. Kalau ada apa-apapun yang dituntut oleh kaum yang lain, keupayaan untuk memberikan hak-hak tersebut masih terletak dalam tangan pemimpin-pemimpin Melayu.

Sejak 55 tahun yang lalu, kebanyakan kita telah menerima hak orang Melayu. Akan tetapi, perkara yang kita tidak boleh menerima adalah apabila 'Hak Melayu', yang sepatutnya digunakan untuk membantu kaum Melayu yang miskin, adalah sekarang digunakan sebagai alasan untuk melaksanakan ketidakadilan terhadap kaum minoriti, terutamanya kematian orang dalam tahanan.

Orang Cina tidak mempunyai masalah menerima pemimpin Melayu. Kita hanya inginkan pemimpin yang tidak menyalahgunakan kuasa mereka terhadap rakyat biasa, termasuk orang Melayu, sampai ke tahap di mana warganegara biasa hidup dalam ketakutan setiap hari bahawa satu perkataan atau perbuatan yang dianggap menyinggung perasaan, boleh mengakibatkan orangnya dipenjarakan atau dipukul. Pada masa yang sama, penjenayah sebenar yang membunuh dan mencuri masih bebas berkeliaran.

Mungkin ramai orang Melayu akan menjadi gembira untuk mengetahui bahawa ramai orang bukan Islam telah meninggalkan negara untuk mencari peluang kehidupan yang lebih baik di tempat lain. Saya sebagai orang yang berpendidikan dan fasih dalam Bahasa Inggeris juga boleh meninggalkan negara ini pada bila-bila masa. Tetapi saya lebih suka tinggal di sini untuk bekerja menyumbang cukai saya ke Malaysia kerana saya ingin melihat negara saya menjadi maju.

Saya hanya tahu satu lagu kebangsaan, iaitu 'Negaraku'. Dan saya ingin melihat manfaat daripada sumber-sumber semulajadi negara dinikmati oleh setiap rakyat Malaysia, bukan sahaja oleh segelintir pemimpin yang tamak dan tidak bertanggungjawab membahagikan rakyat untuk kepentingan mereka sendiri. Patutkah orang seperti saya dilabel sebagai pengkhianat kepada negara apabila apa yang kita mau adalah perubahan yang lebih baik? Perubahan yang boleh menjadikan Malaysia lebih mampu berdaya saing di pasaran dunia dan membantu semua rakyat Malaysia hidup dalam keadaan aman dan bukannya hidup dalam ketakutan terhadap orang berkuasa dan penjenayah?

Sekali lagi, saya mengucapkan Selamat Hari Raya dan berharap surat ini dapat membantu mewujudkan pemahaman yang lebih baik dan penghormatan antara semua kaum dan agama. Maaf batin dan zahir jika apa-apa dalam penulisan saya ini telah menimbulkan kemarahan anda.

A Sikh’s perspective on the ‘Allah’ row

Posted: 08 Aug 2013 11:51 AM PDT

FMT LETTER: From Premjit Singh, via e-mail 

I refer to Aidil Khalid's reply to Uthaya Sankar's article over the use of the word 'Allah'. I am a reluctant entrant to this discussion and am only doing so to correct general misconceptions that keep appearing again and again in the public domain. I wish only to touch on one matter, to offer the following points to the above learned gentleman, that he may consider them. For clarity, I will take the questionable passages and offer my views.

On usage of the grounds of judgement of a judge from Calcutta from a trial in 1943, Khundkar J, who has portrayed Sikhism not as a stand-alone religion, but as an off-shoot of Hinduism, and with a further claim that only the 10th Guru proceeded to declare a new religion whilst all the others were disgruntled Hindus in effect. The writer has quoted and depended heavily on the judgement of this one judge.

The writer: "I have a general idea of the history of those religions insofar as the law is concerned".

My comment: I accept his sincerity, but religion is not a case in law, to be interpreted by all and sundry, no matter how well read or esteemed, based on their own religious beliefs and paradigms.It is about as absurd and tantamount to one reading a few books on Islam, and then proceeding to offer judgements in a Shariah Court!

On the matter of the admissibility of the learned judge Khundkar J's comments on Sikhism and Guru Nanak, Khundkar J is entitled to his opinions, but they cannot be touted as a benchmark for a discussion on the Sikh religion. What he opines may have served his purpose to resolve a dispute in his courtroom, but the truth is that his opinion will be challenged the minute he stepped out of his court.

He may be a learned judge, just like you are a learned lawyer, but how does that make him an authority on the Sikh religion, authorised and empowered to interpret, while you yourself of equal learning as him, by your own admission acknowledge and rightly so assess that you are no authority on the Sikh religion?

If you, being from the same profession have generously admitted that you are no authority on the Sikh religion, despite the fact that you are a person of high learning as evident, why are you so comfortable to accept the opinions of another man of similar circumstance over a religion that neither of you belong to?

Khundkar may say whatever he likes, but who has authorised him to interpret and pronounce judgements on the Sikh religion? And why should they be imposed on the rest of us? Is it not possible that his opinions and beliefs are just that, opinions and beliefs possibly based on the last book that he may have read on Sikhism, written by a bigoted Hindu historian as they almost always are? What would you say to a similar 'opinion' on Islam by a Jewish or Christian judge?

READ MORE HERE

 

Selamat Hari Raya - Somethings are Amiss

Posted: 07 Aug 2013 02:02 PM PDT

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRI7J4Va1ACX70mf4shbryIGzSKtuhG2fzePPb3LQj3QdppYCD7

Instead, we have the big taxpayer funded open houses by politicians and corporate bigwigs. I do not attend such functions simply because there is no fellowship. As long as a guest has had something to eat, it is considered job done. Maybe today's children are only aware of this as Hari Raya. They have not experienced going to the neighbours, or the neighbours sending trays of kuih etc. Something has gone for good.

Ice Cream Seller

To my Muslim relatives and friends, its that time of the year to wish them Selamat Hari Raya

For the last 15 years or so, I cant help but notice that the way it impacts me has steadily diminished. Now in my mid 50s, I recall as a schoolboy visiting classmates and accompanying my parents to visit their friends and our neighbours during Hari Raya.
Usually, there would be no less than half a dozen homes to visit as a minimum. The last decade or more, its usually just 1 point of call - an old family friend who has a great open house and unusually for these times, free flowing spirits and home cooked food. Mind you, he cooks himself for about at least 150 people  over the day - most trooping in for the 'spirits'.

I have a vast number of Malay colleagues and friends and over the Buka Puasa season, would have met each at least on 1 occasion at one of the must attend functions. Sometimes as many as 5 or 6 times. Yet, (dare I ask), how come no one invites the likes of me for anymore Hari Raya functions?

Exclude the company hosted and company sponsored ones - where you just go and ' mark attendance' and scoot off to make way for others to have a seat.

What has happened to the Hari Raya I used to enjoy as a young boy? Has it evolved to something else? Or, maybe is it my place now to just enjoy the gazetted paid holiday ?

In my early years of working - 80s - I was hard pressed to attend every invitation I got. Work colleagues, ex classmates, ex college mates would all warmly invite and I made it a point to attend every invitation I received - whether staff, colleague or sports buddies. However far the kampung was then - Kajang, Banting, Port Klang - I went. I remember a particular staff of mine. She was a daily paid packer and she came by bus daily from Kajang to Petaling Jaya. Her house in the kampung, adjacent to a stream was a great place to visit. Her rendangs were the best. The house, so humble but very clean was dignified. Her family always welcomed my wife and I warmly - maybe because we took the trouble to travel and look for the house ( it got more difficult every year with old landmarks disappearing and new ones coming up). Maybe because I was her boss. Whatever, it was warmth and hospitality

I wonder if the generation after her practises the same. My children, now in their 20s, never got to visit their classmates from school for Hari Raya for whatever reason. I suspect, most of them left the city so there was nowhere to visit. Maybe they didnt have many Muslim friends left in secondary school compared to primary school. They have no recollection of Hari Raya visits other than with me to my generation of friends and family. ( I stress 'family' because these days, it is unusual if you do not have a relative married to a Malay/Muslim)

Instead, we have the big taxpayer funded open houses by politicians and corporate bigwigs. I do not attend such functions simply because there is no fellowship. As long as a guest has had something to eat, it is considered job done. Maybe today's children are only aware of this as Hari Raya. They have not experienced going to the neighbours, or the neighbours sending trays of kuih etc. Something has gone for good.

To an extent, I blame the hotels for this. The marketing exercise to make Buka Puasa what it is has in a sense rendered the entire month of Ramadhan as Hari Raya - feast every evening. By the time Hari Raya actually arrives, a fatigue of sorts sets in and respite is sought by going away.

For those who experienced the different festivals in the 50s- perhaps up to the early 80's - I doubt these times will appear again. Cherish the memories. The country has either taken a wrong turn on its highway somewhere or we've been hijacked by individuals on the journey without realising so till its too late.

Selamat Hari Raya

Ice Cream Seller
Kredit: www.malaysia-today.net

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Malaysia Today Online

Copyright 2010 All Rights Reserved