Rabu, 14 Ogos 2013

Malaysia Today - Your Source of Independent News


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Sumber Asal Berita :-

Malaysia Today - Your Source of Independent News


Polis kesal orang ramai kurang kerjasama

Posted: 13 Aug 2013 12:57 PM PDT

Ketua Polis Daerah Kuantan, Asisten Komisioner Mohd Jasmani Yusof berkata, beliau secara peribadi kesal dengan sambutan diberikan sedangkan pihaknya bersungguh-sungguh cuba melindungi harta dan rumah penduduk daripada menjadi mangsa penjenayah.

Menurutnya, lebih dikesalkan apabila kejadian curi atau pecah rumah berlaku, pihak polis yang dipersalahkan kononnya 'tidak bekerja' dan lambat bertindak.

"Bagi saya perkara ini berlaku bukan disebabkan kurang maklumat sebaliknya lebih kepada sikap segelintir masyarakat yang ambil lewa terhadap keselamatan harta benda masing-masing," katanya di sini, semalam.

Mohd Jasmani berkata, pengenalan borang balik kampung yang diperkenal sejak beberapa tahun lalu terbukti berkesan apabila rumah yang ditinggalkan di bawah pengetahuan pihak polis selamat.

"Kita memberi perkhidmatan secara percuma untuk masyarakat namun peluang yang diberikan itu langsung tidak dimanfaatkan," katanya.

Beliau berkata, daripada lebih 3,000 borang diedarkan, hanya 168 atau kira-kira enam peratus yang mengembalikan dengan maklumat lengkap.

"Kita mengadakan perjumpaan dengan pelbagai pihak termasuk Kawasan Rukun Tetangga (KRT) institusi kewangan, pusat perniagaan dan sebagainya namun maklum balas berhubung perkara ini tetap mengecewakan.

"Kita tidak menganggap sambutan dingin masyarakat sebagai kegagalan usaha yang dijalankan ini sebaliknya akan pengagihan borang itu akan diteruskan setiap kali menjelang perayaan utama," katanya.

Menurut Mohd Jasmani, pihaknya akan melipat gandakan usaha dalam menyedarkan masyarakat terhadap usaha itu termasuk mengadakan kempen berterusan di sekolah, agensi kerajaan, swasta dan NGO.
Kredit: www.malaysia-today.net

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Malaysia Today Online

Copyright 2010 All Rights Reserved